Föreläsning om kvinnoroller och kvinnor inom teatern

27 januari 2020 19:00 – 20:30

Under våren ger Dramaten flera föreställningar som på olika sätt rör kvinnor och kvinnors villkor under olika tidsperioder.

Som inledning till vårens program i Dramatens Vänner har vi bjudit in teatervetaren Hélène Ohlsson som i en föreläsning kommer att ge en "historisk scenbild" inspirerad av de tidsepoker som speglas i vissa av de aktuella pjäserna. Hon kommer att prata om divabegreppet och vad det inneburit för vissa scenkonstnärer som fått denna utnämnelse samt reflektera kring hur kvinnoroller inom teaterkonsten har uttryckts under olika epoker.

Hélène är både skådespelerska och regissör och hon har dessutom nyligen disputerat på en avhandling om teaterdivan Ellen Hartman.

Efter ombyggnaden av Dramaten är det fortfarande vissa problem med lokaler för våra möten. Vi har dock fått ett erbjudande att ha denna föreläsning i Strindbergs Intima Teater. Detta ger föreläsningen en fin historisk inramning. Teaterchefen Anna Pettersson kommer att hälsa oss välkomna och hon inleder också med att kort berätta om teatern och den aktuella teaterverksamheten.

Som medlem kommer du in gratis (ta med medlemskortet). Ta gärna med dig en vän, som i så fall betalar 100 kronor.

När: Måndagen den 27 januari, klockan 19:00

Var: Strindbergs Intima Teater, Barnhusgatan 20 (invid Norra Bantorget)