Detta har hänt

Årets första hemliga gäst: Rebecka Hemse

Första måndagen i februari fick ett rekordstort (?) antal medlemmar i Dramatens Marmorfoajé lyssna till ett samtal mellan Rebecka Hemse och Dramatens Vänner-veteranen Herdis Molinder. Skådespelaren berättade om hur hon började spela tidigt men sedan drabbades av scenskräck och under en period hellre filmade. –Men nu med åren känner jag mig mera hemma på teatern.

Rebecka Hemse är fast anställd sedan 15 år, och förbereder ett projekt inspirerat av Dramatens "hemlöshet".

 

Sofia Jupither vår hemliga gäst den 4 mars 2019

Regissören Sofia Jupither är högaktuell med "Hamlet" som spelas för fulla hus på Stora scenen. På Elverket, i ett samtal med Dramatens Vänners Eva Gyllensvärd, berättade hon om bakgrunden till och arbetet med den föreställningen, om sin långa väg fram till de stora scenerna, och om hur hon övervunnit respekten för att regissera opera – där det mesta styrs av musiken och man måste lämna utrymme för sångarna att andas.

 

Teatersamtal om Faust startade Dramatens Vänner år 2019.

Efter en utsåld föreställning av Hannes Meidals och Jens Ohlins version av Faust – där titelpersonen gått ur tiden och bara nämns som en kompositör och ledare som man tar avstånd ifrån – samlades ett 30-tal Dramatenvänner i Elverkets foajé efter föreställningen.

Birgitta Hultgren från Dramatens Vänner inledde med att be de båda upphovsmännen berätta om tankar och arbete bakom uppsättningen. Med många frågor och synpunkter från publiken diskuterade man sedan olika teman i föreställningen, om ondska finns, hur människor anpassar sitt tänkande efter de åsikter som bedöms som opportuna, om det går att skilja på genier och medelmåttor och hur man skall förhålla sig till konstnären och hans verk.

Mera om samtalet kommer i nästa nummer av vår tidning.

 

Konstvandring på Dramaten den 24 november 2018

Vännerna var inbjudna att följa Dag Kronlund, fil chef för Kungliga Dramatiska teaterns arkiv och bibliotek, på en konstvandring på Dramaten. Han började med att presentera teaterns historia i korthet och tog sedan gruppen upp till första och andra raden. På vägen presenterade Dag på sitt personliga och livfulla sätt porträtt och byster samt målningarna i Marmorfoajén.  

 

Teaterresa till Malmö och Köpenhamn i oktober 2018

Höstens teaterresa gick till Malmö och Köpenhamn den 18 - 21 oktober.

 

#tystnadtagning - föreläsning och mingel i Dramatenbaren

Ett femtiotal medlemmar och Dramatenpersonal slöt upp på Dramatenbaren den 5 juni, då Dramatens Vänner inbjudit professor Hillevi Ganetz att föreläsa om #metoo, ett av hennes forskningsområden. Hon satte in företeelsen i ett "historiskt" perspektiv, kom med synpunkter på hur arbetet med #tystnad/tagning kan fortsätta.

Efter hennes redogörelse, deltog publiken ivrigt med frågor och inlägg av Dramatenpersonal. God stämning och minglande åsikter till ett glas vin eller en kopp kaffe.
Bakgrunden till evenemanget  som Dramatens Vänner stod värd för, var vår önskan att visa stöd för Dramatenkollektivet - ett sätt att visa att vänner finns.

 

Sanna Sundqvist Dramatens Vänners stipendiat 2017

Sanna Sundqvist har under 2017 manifesterat en osedvanlig bredd i sina rolltolkningar, där hennes allvar, djup och beslutsamhet i rollen som ”Antigone” berör. Även som humorns uttolkare har Sanna en exceptionell förmåga att roa och oroa! I ”Improvisation på slottet” bjuder hennes monologer på en spelglädje och en till galenskap gränsande drift med allt och alla, medan hon nästa kväll är den svarta humorns uttolkare i den gripande, gränsöverskridande och mångbottnade föreställningen ”Här kommer alla känslorna på en och samma gång”

Stipendiet på 25 000 kronor utdelades år 2018 vid Dramatens Vänners årsmöte.

 

Visning av Dramaten

Vårsäsongen 2018 öppnade med två visningar av Dramaten, den 15 och den 22 januari.

En tredje visning genomfördes den 22 oktober.