Detta har hänt

Teatersamtal om Faust startade Dramatens Vänner år 2019.

Efter en utsåld föreställning av Hannes Meidals och Jens Ohlins version av Faust – där titelpersonen gått ur tiden och bara nämns som en kompositör och ledare som man tar avstånd ifrån – samlades ett 30-tal Dramatenvänner i Elverkets foajé efter föreställningen.

Birgitta Hultgren från Dramatens Vänner inledde med att be de båda upphovsmännen berätta om tankar och arbete bakom uppsättningen. Med många frågor och synpunkter från publiken diskuterade man sedan olika teman i föreställningen, om ondska finns, hur människor anpassar sitt tänkande efter de åsikter som bedöms som opportuna, om det går att skilja på genier och medelmåttor och hur man skall förhålla sig till konstnären och hans verk.

Mera om samtalet kommer i nästa nummer av vår tidning.

 

Höstens sista hemliga gäst var Ingela Olsson

Skådespelerskan Ingela Olsson var gäst vid Dramatens Vänners teatercafé i början av december och berättade om sitt teaterliv. Sedan 2012 ingår hon i Dramatens fasta ensemble. Dessförinnan har hon mestadels arbetat hos fria teatergrupper bland.annat hos Galeasen.

För närvarande är hon med i Dramatens uppsättning av De oroliga, en pjäs skriven av Linn Ullmann och där alla rollerna spelas av kvinnor. 

Ingela har under åren både skådespelat, regisserat och undervisat, samt medverkat i ett antal TV-serier, nu senast i Vår tid är nu,

Dramatens Vänners ordförande Thorwald Nilsson samtalade med Ingela Olsson. 

 

Konstvandring på Dramaten den 24 november 2018

Vännerna var inbjudna att följa Dag Kronlund, fil chef för Kungliga Dramatiska teaterns arkiv och bibliotek, på en konstvandring på Dramaten. Han började med att presentera teaterns historia i korthet och tog sedan gruppen upp till första och andra raden. På vägen presenterade Dag på sitt personliga och livfulla sätt porträtt och byster samt målningarna i Marmorfoajén.  

 

Ada Berger hemlig gäst den 5 november 2018

Regissören och dramatikern Ada Berger är Unga Dramatens konstnärliga ledare.

Ada Berger är regissör och dramatiker och sedan nära två år tillbaka konstnärlig ledare för Unga Dramaten.

Uppsättningarna där är i första hand riktade till barn och unga men hon vill att de även ska tilltala en vuxenpublik.

Man spelar på Lejonkulan och i Tornrummet och man gör fyra nya uppsättningar per år, dessutom har man tidigare spelade uppsättningar ”i lager” och tar fram dem på nytt då det passar in i schemat. Man spelar mycket nyskrivet men också klassiker som man omarbetar så att de passar för barn och unga. Gärna roliga pjäser men också pjäser om livets djupare frågor, t ex döden. Ada är inte bara teaterutbildad utan har också läst till präst och vill i uppsättningarna på Unga Dramaten inte bara ge underhållning utan också ta upp allvarliga ämnen.

 

 

 

 

 

 

 

. Hon är för Dramatenpubliken framförallt känd för succéuppsättningen Liv Strömquist tänker på dig! men har även gjort uppsättningar för bland andra Uppsala Stadsteater, Malmö Stadsteater och Radioteatern. De senaste åren har hon varit konstnärlig ledare för Unga teatern på Malmö Stadsteater. Hon efterträdde Agneta Ehrensvärd som lämnade över efter att ha varit konstnärlig ledare för Unga Dramaten sedan 2004.

 

Anna Pettersson kom som hemlig gäst den 1 oktober

Anna Petterssson är sedan april 2017 chef för Strindbergs Intima Teater.

Anna har en gedigen erfarenhet av teater från olika perspektiv - skådespelare, regissör, teaterchef och forskare.
Hon började med att berätta om den 12 dagar innehållsrika "Feministiska Bergmanfestivalen" som utgjorde en del av 100-årsfirandet.
 
Anna bedriver ett nyskapande arbete på många sätt då det gäller teaterns förmåga att kommunicera om framtiden med utgångspunkt i klassiska dramer med nutidens människor.
 

Teaterresa till Malmö och Köpenhamn i oktober 2018

Höstens teaterresa gick till Malmö och Köpenhamn den 18 - 21 oktober.

En reseberättelse kommer inom kort.

 

#tystnadtagning - föreläsning och mingel i Dramatenbaren

Ett femtiotal medlemmar och Dramatenpersonal slöt upp på Dramatenbaren den 5 juni, då Dramatens Vänner inbjudit professor Hillevi Ganetz att föreläsa om #metoo, ett av hennes forskningsområden. Hon satte in företeelsen i ett "historiskt" perspektiv, kom med synpunkter på hur arbetet med #tystnad/tagning kan fortsätta.

Efter hennes redogörelse, deltog publiken ivrigt med frågor och inlägg av Dramatenpersonal. God stämning och minglande åsikter till ett glas vin eller en kopp kaffe.
Bakgrunden till evenemanget  som Dramatens Vänner stod värd för, var vår önskan att visa stöd för Dramatenkollektivet - ett sätt att visa att vänner finns.

 

Sanna Sundqvist Dramatens Vänners stipendiat 2017

Sanna Sundqvist har under 2017 manifesterat en osedvanlig bredd i sina rolltolkningar, där hennes allvar, djup och beslutsamhet i rollen som ”Antigone” berör. Även som humorns uttolkare har Sanna en exceptionell förmåga att roa och oroa! I ”Improvisation på slottet” bjuder hennes monologer på en spelglädje och en till galenskap gränsande drift med allt och alla, medan hon nästa kväll är den svarta humorns uttolkare i den gripande, gränsöverskridande och mångbottnade föreställningen ”Här kommer alla känslorna på en och samma gång”

Stipendiet på 25 000 kronor utdelades år 2018 vid Dramatens Vänners årsmöte.

 

Visning av Dramaten

Vårsäsongen 2018 öppnade med två visningar av Dramaten, den 15 och den 22 januari.

En tredje visning genomfördes den 22 oktober.