Detta har hänt

Speakers' Corner den 12 mars

På Speakers' Corner måndagen den 12 mars berättade Gunilla Lockne från Dramatens Vänners styrelse om hur det kom sig att hon blev intresserad av teater. Från enkla rollekar med sina kamrater gick det vidare till pappersdockor som fick överta rollspelet.

Så småningom uppträdde hon inför nära och kära i evighetslånga pjäser och när hon blev äldre började hon besöka teatern på riktigt. Och det är något som bara fortsatt och fortsatt.

 

Hemlig gäst den 5 mars

Kaj Forsgårdh berättade om sitt uppdrag som producent och scenmästare främst inom Dramaten, men också på andra teatrar.

Styrelsens Eva Gyllensvärd och Thorwald Nilsson var värdar för kvällens Teatercafé.

 

Teatersamtalet kring Noréns pjäs Höst och Vinter den 3 mars

Ett trettiotal Vänner såg pjäsen Höst och vinter av Lars Norén på Lilla scenen. Efter föreställningen samlades vi i Lejonkulans foajé för ett samtal om uppsättningen.
 
Styrelsens ordförande Birgitta Forsgren Meyerson var värd för teatersamtalet och inledde med en sammanfattning av Lars Noréns hela författarskap. 
 
 

Säsongens första Speakers' Corner

Måndagen den 19 februari samlades ett gäng i tesalongen på Svenskt Tenn. Mångåriga Vännen Herdis Molinder var Speaker och underhöll med historier om sitt liv som statist.

 

Dramaturgen Emma Meyer Dunér vår första hemliga gäst i år

Måndagen den 5 februari gästades vårt Teatercafé av Emma Meyer Dunér. Hon inledde med att berätta om hur vår nationalscen utvecklats från Gustav III:s idé om en svensk teater till det nuvarande Dramatenhuset som invigdes 1908.

Själva kärnan i samtalet rörde förstås dramaturgernas roll. I korthet är den att vara rådgivande åt teaterledningn vad gäller val av pjäser. Emma berättade om processen från att besluta att sätta upp en pjäs fram till premiär; denna tidsplan omsluter ca 18 månader.

Styrelsens Lena Malmfors och Eva Gyllensvärd samtalade med Emma.

 

Visning av Dramaten

Vårsäsongen öppnade med två visningar av Dramaten, den 15 och den 22 januari.

 

Lena Endre utsedd till Dramatens Vänners stipendiat 2016.

Lena EndreVid Dramatens Vänners årsmöte den 10 april utsågs Lena Endre till årets (2016) stipendiat enligt följande motivering:

"Lena Endre har under 2016 ånyo berört och imponerat med sitt skådespeleri.
Hennes rolltolkningar i Och ge oss skuggorna, Den goda viljan och Presidenterna är fina exempel på bredden och djupet i hennes konstnärskap."

Efter avslutat årsmöte delgav Lena Endre oss alla i publiken glimtar ur pågående föreställningar och repetitioner, liksom minnen t o m från tiden med Ingmar Bergman. Till sommaren väntar gästspel i Kina med Och ge oss skuggorna. Föreställningen framförs på svenska och förses med textslinga liknande dem på operaföreställningar.