Detta har hänt

Johan Ulveson; maj månads hemliga gäst!

Under vårens sista café berättade vår hemliga gäst Johan Ulveson om sitt långa liv i Thalias tjänst; från sina första år vid Norrbottenteatern via Lorry, och med nedslag i teaterföreställningar, TV- och filminspelningar. Frikostigt delgav han Vännerna sina funderingar och sina många minnen från både galna episoder och mer allvarsamma stunder. På frågan varför han blev skådespelare hade han inget riktigt bra svar, men det är en återkommande undran inför varje premiär!

 

Lena Endre utsedd till Dramatens Vänners stipendiat 2016.

Lena EndreVid Dramatens Vänners årsmöte den 10 april utsågs Lena Endre till årets (2016) stipendiat enligt följande motivering:

"Lena Endre har under 2016 ånyo berört och imponerat med sitt skådespeleri.
Hennes rolltolkningar i Och ge oss skuggorna, Den goda viljan och Presidenterna är fina exempel på bredden och djupet i hennes konstnärskap."

Efter avslutat årsmöte delgav Lena Endre oss alla i publiken glimtar ur pågående föreställningar och repetitioner, liksom minnen t o m från tiden med Ingmar Bergman. Till sommaren väntar gästspel i Kina med Och ge oss skuggorna. Föreställningen framförs på svenska och förses med textslinga liknande dem på operaföreställningar.

 

Hemliga gästen i april: Magnus Lindman

Temat för mötet med Magnus Lindman, prisad översättare, dramaturg, författare, var översättning.   

Magnus som har många strängar på sin lyra, översätter såväl dramatik som libretton för opera och musikaler.

Han har bl a översatt många tyska dramatiker från Friedrich Schiller till Elfriede Jelinek, men även engelska från William Shakespeare till Alan Ayckbourn.

Styrelseledamoten Gunilla Lockne intervjuade Magnus.

 

Magdalena Ribbing var den hemliga gästen i mars

Magdalena Ribbing är ständig gäst hos Andreas T Olsson i uppsättningen Improvisation på slottet under vårsäsongen 2017. Den 6 mars kom hon till Teatercaféet som den hemliga gästen och samtalade med Herdis Molinder.

 

 

 

Paneldiskussion kring pjäsen Fäder och Söner den 14 mars

 

Finns det plats för kärlek och ömhet i ett hjärta som brinner av aggressiv ideologi?” Så formuleras det centrala temat i Dramatens uppsättning av Brian Friels dramatisering av Turgenjevs roman från 1862. Vad händer när radikala tankar och idéer stormar in i familjer och samhället? Finns det bara tragiska lösningar eller är en positiv utveckling möjlig? Turgenjev är inte den ende i dramatikens historia som intresserat sig för detta eviga och därför ständigt aktuella tema.

Panelen som samtalade kring dessa - även i vår tid - brännande frågor bestod av skådespelarna Elin Klinga som gestaltar Anna, den attraktiva och förmögna änkan, Hannes Meidal som spelar den unge nihilisten Bazarov, Magnus Roosmann som spelar familjefadern med konfliktfyllda relationer att hantera. Dessutom deltog Emma Meyer-Dunér som ansvarig dramaturg för denna produktion 

Samtalsledare är Herdis Molinder och Helga Messel.

 

Teatersamtal kring föreställningen Ritter, Dene, Voss den 21 februari

Tisdagen den 21 februari ledde Monica Nagler Wittgenstein samtalet kring Thomas Bernhards pjäs Ritter, Dene, Voss - en pjäs om syskonkärlek. 

Monica inledde teatersamtalet med att berätta om författaren Thomas Bernhard (1931-1989) och hans vänskap med filosofen Ludwig Wittgenstein. Ludwig Wittgenstein och hans brorson Paul ligger båda till grund för brodern Ludwig i pjäsen. Paul Wittgenstein var farbror till Monica Nagler Wittgenstein som gav en intressant inblick i den intellektuella familjen.

 

 

Vårsäsongens första hemliga gäst - Staffan Göthe

Måndagen den 6 februari var Staffan Göthe vår hemliga gäst på Teatercaféet. Han är skådespelare, dramatiker och regissör och just nu aktuell i Ritter, Dene, Voss - pjäs om syskonkärlek av Thomas Bernhard. Staffan intervjuades av Magnus Florin, Dramatens chefsdramaturg.