Detta har hänt

Ada Berger hemlig gäst den 5 november 2018

Regissören och dramatikern Ada Berger är Unga Dramatens konstnärliga ledare.

Ada Berger är regissör och dramatiker och sedan nära två år tillbaka konstnärlig ledare för Unga Dramaten.

Uppsättningarna där är i första hand riktade till barn och unga men hon vill att de även ska tilltala en vuxenpublik.

Man spelar på Lejonkulan och i Tornrummet och man gör fyra nya uppsättningar per år, dessutom har man tidigare spelade uppsättningar ”i lager” och tar fram dem på nytt då det passar in i schemat. Man spelar mycket nyskrivet men också klassiker som man omarbetar så att de passar för barn och unga. Gärna roliga pjäser men också pjäser om livets djupare frågor, t ex döden. Ada är inte bara teaterutbildad utan har också läst till präst och vill i uppsättningarna på Unga Dramaten inte bara ge underhållning utan också ta upp allvarliga ämnen.

 

 

 

 

 

 

 

. Hon är för Dramatenpubliken framförallt känd för succéuppsättningen Liv Strömquist tänker på dig! men har även gjort uppsättningar för bland andra Uppsala Stadsteater, Malmö Stadsteater och Radioteatern. De senaste åren har hon varit konstnärlig ledare för Unga teatern på Malmö Stadsteater. Hon efterträdde Agneta Ehrensvärd som lämnade över efter att ha varit konstnärlig ledare för Unga Dramaten sedan 2004.

 

Anna Pettersson kom som hemlig gäst den 1 oktober

Anna Petterssson är sedan april 2017 chef för Strindbergs Intima Teater.

Anna har en gedigen erfarenhet av teater från olika perspektiv - skådespelare, regissör, teaterchef och forskare.
Hon började med att berätta om den 12 dagar innehållsrika "Feministiska Bergmanfestivalen" som utgjorde en del av 100-årsfirandet.
 
Anna bedriver ett nyskapande arbete på många sätt då det gäller teaterns förmåga att kommunicera om framtiden med utgångspunkt i klassiska dramer med nutidens människor.
 

Teaterresa till Malmö och Köpenhamn i oktober 2018

Höstens teaterresa gick till Malmö och Köpenhamn den 18 - 21 oktober.

En reseberättlese kommer inom kort.

 

Speakers' Corner

Under våren genomfördes tre möten i tesalongen på Svenskt Tenn under rubriken Speakers' Corner. Vi åt en liten lunchrätt och lyssnade på en Vän som berättade om ett minne från teatervärlden.

Läs mer under vårt arkiv 

 

#tystnadtagning - föreläsning och mingel i Dramatenbaren

Ett femtiotal medlemmar och Dramatenpersonal slöt upp på Dramatenbaren den 5 juni, då Dramatens Vänner inbjudit professor Hillevi Ganetz att föreläsa om #metoo, ett av hennes forskningsområden. Hon satte in företeelsen i ett "historiskt" perspektiv, kom med synpunkter på hur arbetet med #tystnad/tagning kan fortsätta.

Efter hennes redogörelse, deltog publiken ivrigt med frågor och inlägg av Dramatenpersonal. God stämning och minglande åsikter till ett glas vin eller en kopp kaffe.
Bakgrunden till evenemanget  som Dramatens Vänner stod värd för, var vår önskan att visa stöd för Dramatenkollektivet - ett sätt att visa att vänner finns.

 

Electra Hallman var vårsäsongens sista hemliga gäst

Skådespelaren Electra Hallman bjöd generöst och intressant på sina tankar kring teater. Gav oss en inblick i hur det var att gestalta Hedda Gabler i Dramatens stora succé förra året.

Dramatens Vänners ordförande Thorwald Nilsson intervjuade.

 

Sanna Sundqvist Dramatens Vänners stipendiat 2017

Sanna Sundqvist har under 2017 manifesterat en osedvanlig bredd i sina rolltolkningar, där hennes allvar, djup och beslutsamhet i rollen som ”Antigone” berör. Även som humorns uttolkare har Sanna en exceptionell förmåga att roa och oroa! I ”Improvisation på slottet” bjuder hennes monologer på en spelglädje och en till galenskap gränsande drift med allt och alla, medan hon nästa kväll är den svarta humorns uttolkare i den gripande, gränsöverskridande och mångbottnade föreställningen ”Här kommer alla känslorna på en och samma gång”

Stipendiet på 25 000 kronor utdelades år 2018 vid Dramatens Vänners årsmöte.

 

Paneldiskussionen den 8 april

Vid paneldiskussion den 8 april berättade regissörerna Suzanne Osten och Tobias Theorell om sina arbeten som regissörer, teatervetaren Dag Kronlund om regissörens roll genom tiderna och teatervetaren Rikard Hoogland om tyska influenser på dagens svenska regikonst.

 

Ulrika Josephsson - hemlig gäst den 9 april

Ulrika Josephsson, projektledare för Bergmanfestivalen, var hemlig gäst den 9 april.
 
I år är det 100 år sedan Ingmar Bergman föddes och Bergmanfestivalen utgör en del av Bergmanåret. Ulrika väckte stort intresse för årets Bergmanfestival som äger rum den 23 augusti - 2 september.
 
Program kommer i mitten av maj.  Hon fördjupade också vår förståelse för vilken betydelse den internationella teaterfestivalen har för utveckling av publikkommunikationen, Dramaten och teaterkonsten.
 

Kaj Forsgårdh var hemlig gäst den 5 mars

Kaj Forsgårdh berättade om sitt uppdrag som producent och scenmästare främst inom Dramaten, men också på andra teatrar.

Styrelsens Eva Gyllensvärd och Thorwald Nilsson var värdar för kvällens Teatercafé.

 

Teatersamtal kring Noréns pjäs Höst och Vinter den 3 mars

Ett trettiotal Vänner såg pjäsen Höst och vinter av Lars Norén på Lilla scenen. Efter föreställningen samlades vi i Lejonkulans foajé för ett samtal om uppsättningen.
 
Styrelsens ordförande Birgitta Forsgren Meyerson var värd för teatersamtalet och inledde med en sammanfattning av Lars Noréns hela författarskap. 
 
 

Dramaturgen Emma Meyer Dunér vår första hemliga gäst i år

Måndagen den 5 februari gästades vårt Teatercafé av Emma Meyer Dunér. Hon inledde med att berätta om hur vår nationalscen utvecklats från Gustav III:s idé om en svensk teater till det nuvarande Dramatenhuset som invigdes 1908.

Själva kärnan i samtalet rörde förstås dramaturgernas roll. I korthet är den att vara rådgivande åt teaterledningn vad gäller val av pjäser. Emma berättade om processen från att besluta att sätta upp en pjäs fram till premiär; denna tidsplan omsluter ca 18 månader.

Styrelsens Lena Malmfors och Eva Gyllensvärd samtalade med Emma.

 

Visning av Dramaten

Vårsäsongen 2018 öppnade med två visningar av Dramaten, den 15 och den 22 januari.

En tredje visning genomfördes den 22 oktober.