Detta har hänt

#tystnadtagning - föreläsning och mingel i Dramatenbaren

Ett femtiotal medlemmar och Dramatenpersonal slöt upp på Dramatenbaren den 5 juni, då Dramatens Vänner inbjudit professor Hillevi Ganetz att föreläsa om #metoo, ett av hennes forskningsområden. Hon satte in företeelsen i ett "historiskt" perspektiv, kom med synpunkter på hur arbetet med #tystnad/tagning kan fortsätta.

Efter hennes redogörelse, deltog publiken ivrigt med frågor och inlägg av Dramatenpersonal. God stämning och minglande åsikter till ett glas vin eller en kopp kaffe.
Bakgrunden till evenemanget  som Dramatens Vänner stod värd för, var vår önskan att visa stöd för Dramatenkollektivet - ett sätt att visa att vänner finns.

 

Electra Hallman var vårsäsongens sista hemliga gäst

Skådespelaren Electra Hallman bjöd generöst och intressant på sina tankar kring teater. Gav oss en inblick i hur det var att gestalta Hedda Gabler i Dramatens stora succé förra året.

Dramatens Vänners ordförande Thorwald Nilsson intervjuade.

 

Sanna Sundqvist Dramatens Vänners stipendiat 2017

Sanna Sundqvist har under 2017 manifesterat en osedvanlig bredd i sina rolltolkningar, där hennes allvar, djup och beslutsamhet i rollen som ”Antigone” berör. Även som humorns uttolkare har Sanna en exceptionell förmåga att roa och oroa! I ”Improvisation på slottet” bjuder hennes monologer på en spelglädje och en till galenskap gränsande drift med allt och alla, medan hon nästa kväll är den svarta humorns uttolkare i den gripande, gränsöverskridande och mångbottnade föreställningen ”Här kommer alla känslorna på en och samma gång”

Stipendiet på 25 000 kronor utdelades år 2018 vid Dramatens Vänners årsmöte.

 

Paneldiskussionen den 8 april

Vid paneldiskussion den 8 april berättade regissörerna Suzanne Osten och Tobias Theorell om sina arbeten som regissörer, teatervetaren Dag Kronlund om regissörens roll genom tiderna och teatervetaren Rikard Hoogland om tyska influenser på dagens svenska regikonst.

 

Speakers' Corner den 16 april

Dagens berättare var Lars-Olof Norée, tillika med i valberedningen för Dramatens Vänner och en sann teatervän.

Lars-Olof lät oss vänner som var där få kliva in i hans eget liv. När han och hans fru Marianne precis blivit föräldrar ville Lars-Olofs mor, skådespelaren och sångerskan Birgit Lennartsson göra en blixtvisit mitt i en föreställning (då hon inte stod på scenen) för att beskåda det lilla underverket. Det blev ett drama ingen kunde glömma!

 

Ulrika Josephsson - hemlig gäst den 9 april

Ulrika Josephsson, projektledare för Bergmanfestivalen, var hemlig gäst den 9 april.
 
I år är det 100 år sedan Ingmar Bergman föddes och Bergmanfestivalen utgör en del av Bergmanåret. Ulrika väckte stort intresse för årets Bergmanfestival som äger rum den 23 augusti - 2 september.
 
Program kommer i mitten av maj.  Hon fördjupade också vår förståelse för vilken betydelse den internationella teaterfestivalen har för utveckling av publikkommunikationen, Dramaten och teaterkonsten.
 

Lyckad teaterresa till New York

Den 20 mars samlades en grupp Vänner på Arlanda för att flyga till New York. Vi landade strax före snöstormen Toby drabbade östkusten. Sedan följde en vecka fylld med upplevelser - teatrar, middagar, muséer, promenader, shopping.

 

Speakers' Corner den 12 mars

På Speakers' Corner måndagen den 12 mars berättade Gunilla Lockne från Dramatens Vänners styrelse om hur det kom sig att hon blev intresserad av teater. Från enkla rollekar med sina kamrater gick det vidare till pappersdockor som fick överta rollspelet.

Så småningom uppträdde hon inför nära och kära i evighetslånga pjäser och när hon blev äldre började hon besöka teatern på riktigt. Och det är något som bara fortsatt och fortsatt.

 

Hemlig gäst den 5 mars

Kaj Forsgårdh berättade om sitt uppdrag som producent och scenmästare främst inom Dramaten, men också på andra teatrar.

Styrelsens Eva Gyllensvärd och Thorwald Nilsson var värdar för kvällens Teatercafé.

 

Teatersamtalet kring Noréns pjäs Höst och Vinter den 3 mars

Ett trettiotal Vänner såg pjäsen Höst och vinter av Lars Norén på Lilla scenen. Efter föreställningen samlades vi i Lejonkulans foajé för ett samtal om uppsättningen.
 
Styrelsens ordförande Birgitta Forsgren Meyerson var värd för teatersamtalet och inledde med en sammanfattning av Lars Noréns hela författarskap. 
 
 

Säsongens första Speakers' Corner

Måndagen den 19 februari samlades ett gäng i tesalongen på Svenskt Tenn. Mångåriga Vännen Herdis Molinder var Speaker och underhöll med historier om sitt liv som statist.

 

Dramaturgen Emma Meyer Dunér vår första hemliga gäst i år

Måndagen den 5 februari gästades vårt Teatercafé av Emma Meyer Dunér. Hon inledde med att berätta om hur vår nationalscen utvecklats från Gustav III:s idé om en svensk teater till det nuvarande Dramatenhuset som invigdes 1908.

Själva kärnan i samtalet rörde förstås dramaturgernas roll. I korthet är den att vara rådgivande åt teaterledningn vad gäller val av pjäser. Emma berättade om processen från att besluta att sätta upp en pjäs fram till premiär; denna tidsplan omsluter ca 18 månader.

Styrelsens Lena Malmfors och Eva Gyllensvärd samtalade med Emma.

 

Visning av Dramaten

Vårsäsongen öppnade med två visningar av Dramaten, den 15 och den 22 januari.